مهر بررسی می كند؛
ساختارمعیوب اداری مانع سرمایه گذاری
به گزارش تولیدو برخی کارشناسان اقتصادی معتقد هستند که بروکراسی پیچیده، فقدان تیم مذاکره کننده برای جذب سرمایه گذاری و عدم اجرای درست قوانین از ضعف های ساختار اداری و مانع تولید در استان سمنان است.
خبرگزاری مهر، گروه استان ها - محمد حسین عابدی: سمنان را باید یکی از قطب های صنعتی کشور دانست که به خصوص در زمینهٔ تولید قطعات خودرو، اتوبوس و مینی بوس، داروهای دامی، فرآوری های معدنی و … در میان استان های ممتاز کشور قرار دارد.
از سوی دیگر یک پنجم کرومیت ایران در استان سمنان و روستای فرومد است و سرخه به تنهایی نیاز گچ کشور را تأمین می کند اما هنوز باوجوداین ظرفیت ها موانع تولید در سطح این استان مختلف هستند.
در کنار موضوعاتی مانند نقدینگی، فرسودگی ماشین آلات تولیدی، کشاورزی، معدنی، مالیات و تأمین اجتماعی، بدهی بانکی و بخش انرژی، احتیاج به بازار فروش و کارگر ماهر که همواره در زمره موانع تولید استان بوده اند باید یک مورد مهم را هم اشاره نمود و آن ساختار اداری است.
موانع سرمایه گذاری، اشتغال و تولید
پُر واضح است که وقتی قوانین و نحوه درست اجرای آنها همراه تولید و سرمایه گذاری باشند، خیلی از موانع تولید و اشتغال و توسعه اقتصادی رفع می شوند و وقتی ساختار با اقتصاد همراهی نکند نمی توان به درستی انتظار داشت تا دیگر موانع تولید هم در سطح استان سمنان رفع شوند.
باید در نظر داشت که سمنان به لحاظ قرارگیری در میان راه تهران- مشهد و کریدور شرق به غرب و شمال به جنوب دارای جذابیت های زیادی برای سرمایه گذاری است اما به اذعان نمایندگان این استان در مجلس و همینطور برخی کارشناسان اقتصادی، هنوز آن طور که بایدوشاید در این استان ظرفیت های مغفول پرشماری برای تولید و اشتغال و سرمایه گذاری وجود دارد.
دولتی ها عمده مشکل تولید را نقدینگی می بینند و معتقد هستند که باقی موانع مانند عدم توانایی در پرداخت مطالبات کارگری، تأمین اجتماعی، مالیات، بانک ها، بدهی های انرژی و وزارت نیرو هم در چارچوب همین نقدینگی قابل حل است و حتی می توان با پول دستگاههای فرسوده را هم عوض کرد اما اگر میلیاردها تومان پول باشد اما قوانین تسهیلگر تولید به درستی اجرا نشود آیا بازهم شاهد توسعه اقتصادی خواهیم بود؟واحدهای تعطیل شهرک صنعتی شاهرود
عدم پایه گذاری سیستم سرمایه پذیری
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه ساختار سرمایه پذیری استان به درستی پایه گذاری نشده و البته این مورد در بسیاری استان های دیگر هم دیده می شود و ضعف همان برخاسته از سوءمدیریت دولتی ها است، می گوید: فقدان یک تیم مذاکره کننده سرمایه گذاری در کشور و طبیعتاً استان سمنان احساس می شود.
علیرضا صالحیان اضافه کرد: هیچ تیم مذاکره کننده ای در استان سمنان وجود ندارد که بسته های سرمایه گذاری را متناسب با هر نوع سرمایه گذاری از یک میلیارد تا هزار میلیارد تومان به صورت زیبا و شکیل، با ترجمه چندین زبان و با احتساب مزیت های اقتصادی، تسهیلات، راه دسترسی، آب، گاز، برق، پیشبینی بازار فروش، حمل و نقل و زیرساخت های آن و … را در درون خود جای بدهد تا وقتی سرمایه گذار به استان می آید بلافاصله آنرا در مقابلش قرار دهند.
وی اضافه کرد: مبحث این است که ما نتوانسته ایم بسته های سرمایه گذاری درست نماییم که تیم های مذاکره کننده به محض ورود یک سرمایه گذار به استان وی را محاصره و مدام به او پیشنهاد بدهند و او را قانع سازند که سرمایه هایش را به این استان بیاورد.
آماده نیستیم!
این کارشناس اقتصادی با طرح این سوال که چه اشکالی دارد ما در آن واحد ۲۰ تا ۳۰ طرح که مزیت شناسی شده و تمام اقدامات نوشتن آن صورت گرفته را همیشه آماده داشته باشیم تا در بدو ورود سرمایه گذار آنرا مقابلش قرار دهیم؟، می گوید: فقدان تیم مذاکره کننده ای که سرمایه گذار را مجاب کند که به بازار وارد شود، در استان سمنان احساس می شود.
صالحیان با اعلان اینکه بروکراسی پیچیده اداری آن قدر کارها را دشوار ساخته که نهادهایی مانند اتاق بازرگانی که ماهیتاً باید این کار را انجام دهند، سرگرم اموراتی عجیب وغریب و عریض و طویل شده که برای ایجاد طرح سرمایه گذاری مزیت دار اقتصادی فرصت نمی کنند.
وی با اعلان اینکه همان گونه که می بینیم ساختار اداری دولتی است که مشکلات را به جای برطرف کردن، تشدید می کند، اضافه کرد: آن قدر ادارات مختلف در یک مجموعه اقتصادی وجود دارند که یک سرمایه گذار واقعی برای حضور در استان و تولید، باید ۶ ماه تمام دوندگی کند و دست آخر هم متوجه نشود که بالاخره می تواند تولید انجام دهد یا خیر؟منطقه ویژه اقتصادی گرمسار در گیر و دار سرمایه گذار
دولت تسهیلگر خوبی نیست
یکی از فعالان تولید هم با تاکید بر این مورد که دولت تسهیلگر خوبی نیست، می گوید: بیشتر از ۲۵۰ نشست ستاد کارگروه رفع موانع تولید در استان سمنان برگزارشده و هزاران طرح در آن مصوب شده است اما آیا همه این طرح ها به تولید بیشتر و اشتغال بیشتر رسیده اند؟ خیر؛ چونکه تنها مشکل تولید پول نیست.
نگاه تسهیلات محور استانداری سمنان سبب شده تا کارخانه های نیمه تعطیل به کارخانه های نیمه تعطیل بدهکار به بانک بدل شوند سید محسن اکرم بیان نمود: نگاه تسهیلات محور استانداری سمنان سبب شده تا کارخانه های نیمه تعطیل به کارخانه های نیمه تعطیل بدهکار به بانک بدل شوند اما مشکلاتی مانند بازار فروش محصولات تولیدی، احتیاج به برند سازی، تکمیل زنجیره تولید برای ایجاد رغبت بیشتر در زمینه سرمایه گذاری، اشتغال و تولید و … هنوز پابرجا هستند.
وی بابیان اینکه بدتر از آن این است که بعضاً دیده می شود دولت خودش رقیب بخش خصوصی می شود، ابراز کرد: هشت شهرستان در استان سمنان وجود دارد که ادارات ذی ربط اقتصادی شان که مقرر است برای تولید و سرمایه گذاری یک استعلام ساده را پاسخ دهند، می بایست همه کارها را با مرکز استان هماهنگ کنند این در حالیست که به صورت اسمی این رسالت تفویض شده اما هیچ مدیر شهرستانی جسارت ندارد بدون هماهنگی سمنان حتی یک استعلام ساده بدهد.
شرایط کنونی متفاوت است
این فعال تولید با اعلان اینکه امروز ذوب فولاد شاهرود که نصف ساختمان ها و سوله های موردنیاز خویش را هم بناکرده و در انتظار بانک است هنوز نمی داند که آیا وام بانکی می تواند بگیرد یا خیر! بیان نمود: وقتی سرمایه گذار و تولیدکننده ما پاسخ یک سوال ساده که مثلاً آیا زمینی که می خواهد در آن تولید نماید آب دارد یا گاز دارد و.... را نمی داند چرا باید ریسک سرمایه گذاری را به جان بخرد؟
اکرم با اعلان اینکه موضوعی که مسؤلان دولتی توجه نمی کنند این است که امروز با شرایط اقتصادی کنونی یک میلیون تومان هم برای مردم یک میلیون تومان است و مثل گذشته نمی توان به سادگی به سرمایه گذار «نه» گفت، اظهار داشت: امروز باید با چنگ و دندان سرمایه گذار را نگه داشت نه اینکه آن قدر او را اذیت کرد تا عطای تولید را به لقایش ببخشد.
وی با اعلان اینکه کار به جایی رسیده که برای مثال در شهرستان شاهرود تعداد واحدهایی که به نیمی از ظرفیت تولید کار می کنند کم کم از تعداد کل واحدهای تولیدی فعال بیشتر می شود، اضافه کرد: این امر در همه شهرستان ها است و فقط شاهرود را به سبب مثال بالا ذکر کردیم و معضل تولید و موانع اداری آن گریبان همه جا را گرفته است. سیمان «بی ارجمند» میلیاردها تومان هزینه بی فایده پس از ۲۰ سال بدون تولید
ضرورت اصلاح ساختاری
دیگر کارشناس اقتصادی با اعلان اینکه عدم درک درست از سرمایه گذاری سبب شده تا مسؤلان دولتی استان سمنان نتوانند ساختار اداری در رابطه با رونق تولید را اصلاح کنند، اظهار داشت: باید در نظر داشت که در همین سه سال گذشته نحوه سرمایه گذاری و بازگشت سرمایه ها تغییر کرده و این نکته ای است که مسؤلان اقتصادی استان سمنان اصلاً به آن توجه ندارد.
غلامرضا نیکخو بیان نمود: سابقاً سرمایه گذاری اگر یک میلیارد تومان سرمایه گذاری می کرد در سال سوم به اصل و در سال پنجم به دو برابر پول خود می رسید و به همین شکل به صورت تصاعدی در هر دو سال یک برابر پول خویش را برمی داشت اما امروز شرایط این گونه نیست. امروز اگر کسی سرمایه ای می آورد ظرف یکسال انتظار بازگشت دارد و نهایتاً در سه سال باید سرمایه اش را پنج برابر ببیند وگرنه اصلاً سرمایه گذاری نمی کند.
وی اضافه کرد: دلیل آن هم این است که تورم در بازار سکه و طلا و ارز و … آن قدر زیاد است و یا ریسک سود در بازار مسکن آن قدر اندک که سرمایه گذار با خودش می گوید چرا باید در تولید ورود کنم وقتی می تواند خانه بخرم و بفروشم و سود کنم؟ در نتیجه امروز شرایط سرمایه گذاری سخت تر شده و درست برعکس دولتی ها به جای تقویت ساختارهای جذب سرمایه ای و رونق تولید، کاملاً برعکس اقدام نموده و اتفاقاً در همین دو سه سالی سخت گیری و بی برنامگی های بیشتری در استان دیده می شود.
تسهیل و رونق تولید
این کارشناس با اعلان اینکه سرمایه گذاران سه دسته هستند نخست سرمایه گذاران هیجانی که یک باره وارد می شوند سود زیادی می خواهند و به سرعت هم پیشمان می شوند که عمدتاً اهل تولید نیستند، دوم سرمایه گذارانی که بومی هستند و عِرق به شهرشان دارند برای این دسته شاید سود مهم باشد اما ۱۰ درصد تا ۳۰ درصد کمتر هم مهم نیست و دسته سوم سرمایه گذاران حرفه ای که اتفاقاً مسؤلان باید این دسته افراد را جذب کنند، ابراز کرد: این افراد کسانی هستند که تولید را می شناسند و انتظارات خویش را هم می دانند پس کار با آنها راحتتر است.
وقتی یک پنجم کرومیت ایران در روستای فرومد است چرا خود همین یک روستای دوهزارنفری نتوانسته توسعه یابد؟ نیکخو اظهار داشت: مسؤلان ما باید ساختاری را داشته باشند که در بدو ورود سرمایه گذاران بخش تولید مانند یک مربی فوتبال بدانند که چه آرایشی باید بگیرند یعنی ابتدا نوع سرمایه گذار را شناسایی کنند درباره او تحقیق کنند رزومه وی را نگاه کنند سپس به تناسب سرمایه ای که دارد و خصوصیت های سرمایه گذاری اش، به وی طرح پیشنهاد کنند پس ازآن سرمایه گذار هنوز در دفتر استانداری قرار دارد و چای می نوشد باید استعلام وی با تلفن حاضر شود و این مصداق مدیریت جهادی و رونق تولید است.
وی با طرح این پرسش که کجای استان سمنان چنین رویه ای ایجادشده است؟ می افزاید: مسؤلان ما باید یک روز متوجه شوند که رویه کنونی جواب نمی دهد ما بارها هم مثال زده ایم وقتی یک پنجم کرومیت ایران در روستای فرومد است چرا خود همین یک روستای دوهزارنفری نتوانسته توسعه یابد؟ با بقیه استان سمنان هم کار نداریم همین یک روستا چرا نتوانسته توسعه یابد؟ چونکه هیچگاه ساختاری وجود ندارد که نوع اهلیت سرمایه گذاران را بررسی کند.
مشکلات قوانین و روش اجرای آنان
موارد مطروحه همگی نشان می دهند که ساختار معیوب نیازمند یک بازبینی است از طرفی یکی از موانع این بازبینی تغییرات مکرر در استانداری سمنان است. استانداری سمنان در دولت روحانی چهار استاندار و دو سرپرست داشته است که هرکدام دو معاون اقتصادی و عمرانی داشته اند و در نتیجه ظرف هشت سال شاهد می باشیم که در مجموعه استانداری فقط نزدیک ۱۵ نفر تصمیم گیر حضورداشته اند.
از طرف دیگر تجربه نشان داده که عمر مدیریت یک مسئول ارشد در استان سمنان زیاد نیست چونکه در ۴۲ سال گذشته استان سمنان ۲۱ استاندار داشته و این یعنی به هر استاندار تقریباً ۲۴ ماه فرصت می رسد که شش ماه از آن هم برای شناسایی و انتخاب معاونان و هماهنگی ها و ره یافت های نظری و تجربی و شناسایی مزیت های اقتصادی می گذرد درنتیجه برای اصلاح یک ساختار توانمند اقتصادی که خروجی آن رونق تولید و سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی باشد زمان کافی نیست.
موضوع دیگر اما قوانین ما است که توسط مجلس شورای اسلامی مصوب شده و چه در نوع و ماهیت و چه در اجرا دارای اشکالات فراوانی است که یکی از مهم ترین آنها تحمیل بروکراسی پیچیده و سنگین به دولت می باشد قوانینی که اگر قرار باشد به روز شوند شاید یک سومشان از میان بروند تا آن زمان اما رویه کنونی نشان داده است نمی توان توقع زیادی در توسعه متوازن تولید و سرمایه در استان سمنان داشت و همینطور غرب استان مملو از صنعت و شرق مملو از بیکار خواهد بود.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب