قطع برق به صنعت مرغ استان مركزی شوك وارد كرد
تولیدو: اراك - صنعت پرورش پرنده از زیر بخش های مهم حوزه كشاورزی است كه در سال های اخیر مشكلات فراوانی را همچون تامین نهاده ها، دارو و نوسان های قیمت تمام شده تجربه كرده و امسال خاموشی برق و تامین انرژی هم به آن افزوده شده است.
استان مركزی با تولید 54 هزار تن گوشت مرغ، 53 هزار تن تولید گوشت قرمز، 320 هزار تن شیر، 41 هزار تن تخم مرغ جایگاه ویژه ای در تامین و امنیت غذایی استان و كشور دارد.
دست اندركاران حوزه انرژی می گویند كه تغییر شرایط اقلیمی و الگوی بارش، كاهش تولید انرژی برق به وسیله نیروگاه های آبی را در كشور به دنبال داشته است كه با عنایت به افزایش مصرف برق در فصل گرما برای جبران این كاهش وزارت نیرو خاموشی های دو ساعته روزانه را برای مشتركان در دستور كار قرار داده است.
به گفته مدیرعامل شركت توزیع برق استان مركزی، كسری انرژی الكتریكی در این استان 200 مگاوات است و اجرای برنامه خاموشی تنها چاره در شرایط كنونی برای مدیریت منابع است.
«محمد اله داد» اضافه كرد: واحدهای صنعتی، اداری، تولیدی و خدماتی باید به ژنراتور تجهیز شوند و با مدیریت كوتاه مدت از خسارت قطع برق جلوگیری نمایند.
این در شرایطی است كه تولیدكنندگان مرغ و تخم مرغ استان مركزی با اجرایی شدن برنامه خاموشی با مشكلات جدی رو به رو شده اند و نیاز است در سایه اطلاع رسانی دقیق خاموشی ها و آمادگی مرغداران، مشكلات به حداقل برسد.
مدیرعامل تعاونی مرغداران مرغ تخمگذار استان مركزی در این خصوص اظهار داشت: به روز رسانی واحدهای مرغداری و حذف سامانه باز و پنجره سبب شده كه مرغداری ها برای تامین نور و هوا با استفاده از لامپ و سامانه هواساز اقدام نمایند كه با قطع برق روشنایی و تهویه هوا دچار مشكل جدی می گردد.
«داود عزیزنیا» اضافه كرد: ژنراتورهای موجود در واحدهای پرورش مرغ برای تامین یك تا دو ساعت انرژی در طول ماه تهیه شده است و جهت استفاده روزانه مناسب نمی باشد و شاغلان این بخش توان تهیه تجهیزات برقی قوی را هم در شرایط اقتصادی كنونی ندارند.
وی افزود: قطع ناگهانی برق واحدهای پرورش مرغ تخمگذار را با شوك مواجه كرده و كاهش تولید را سبب می گردد و ادامه این روند با عنایت به افزایش قیمت نهاده ها و برخی مشكلات اقتصادی دیگر این صنعت را به ورشكستگی می كشاند.
مدیرعامل تعاونی مرغداران مرغ تخمگذار استان مركزی یاد آور شد: تولیدكنندگان مرغ و تخم مرغ همواره با مشكلات فراوانی همچون كمبود نقدینگی، نوسان قیمت نهاده ها، پایین بودن قیمت عرضه محصولات نسبت به بهای تمام شده تولید رو به رو بوده اند و خاموشی ها هم مشكلات جدیدی را برای شاغلان این بخش بوجود آورده است.
عزیزی نیا توضیح داد: نور كافی یكی از عوامل مهم در تولید واحدهای پرورش تخم مرغ است و این واحدها برای تكمیل سیكل تولید باید روزانه 17 ساعت نور دهی داشته باشند.
وی افزود: با عنایت به اینكه ژنراتورهای موجود در این واحدها توان كافی برای تامین دو ساعت برق در روز ندارند، كیفیت كار در واحدهای پرورش مرغ تخمگذار استان افت كرده و افت تولید تخم مرغ رخ داده است.
مدیرعامل تعاونی مرغداران تخمگذار استان مركزی اضافه كرد: خاموشی های بی برنامه سبب شده كه نظام نوردهی و هوا رسانی در واحدهای پرورش مرغ تخمگذار دچار اختلال شود و این مهم مرغ ها را از چرخه تخمگذاری خارج می كند كه برای بازگشت دوباره طیور به تولید حداقل 20 روز زمان نیاز است و مرغداران خسارت زیادی را از این بابت متحمل می شوند.
وی اظهار داشت: اعلام برنامه خاموشی ها برای صنعت مرغ تخمگذار حیاتی می باشد و شاغلان این بخش باید با اطلاع از زمان قطع برق فرصت كافی برای جلوگیری از خسارت داشته باشند.
مدیرعامل تعاونی مرغداران مرغ تخمگذار استان مركزی افزود: با عنایت به افزایش قیمت ژنراتور تولید برق در بازار و ناتوانی اقتصادی مرغداران در خریداری این تجهیزات نیاز است برای جلوگیری از بروز مشكلات و كاهش تولید تسهیلات و یارانه در اختیار تولیدكنندگان قرار گیرد.
عزیزی نیا تجهیز واحدهای مرغداری به پنل های خورشیدی برای تهیه انرژی را از دیگر راهكارهای رفع مشكل برق این واحدها دانست و اظهار داشت: كمك دولت به مرغداران برای استقرار پنل خورشیدی ضمن تامین برق نیاز واحدهای پرورش مرغ، آلودگی زیست محیطی هم ندارد و با ذخیره حجم مناسب انرژی نگرانی های مرغداران برطرف می گردد.
یكی از تولیدكنندگان جوجه یك روزه در استان مركزی هم در این زمینه اظهار داشت: با عنایت به حساسیت های مراحل تولید دو دستگاه ژنراتور برق اضطراری در این واحد وجود دارد.
«حسینقلی لطفی» اضافه كرد: با وجود استقرار ژنراتور، احتمال روشن نشدن این تجهیزات برای تامین برق اضطراری دغدغه ای جدی است و اگر چنین اتفاقی تنها برای مدت 10 تا 20 دقیقه رخ دهد ضرر و زیان جبران ناپذیری به این واحد تولیدی وارد می گردد.
وی توضیح داد: اعلام زمان دقیق خاموشی ها به واحدهای تولیدی طیور خواسته مهم مرغداران استان مركزی است و بی برنامگی در قطع برق استرس زیادی را به مرغداران وارد می نماید.
این تولید كننده جوجه یك روزه در استان مركزی اضافه كرد: در صورت اعلام زمان خاموشی ها تولیدكننده قبل از قطع جریان برق آمادگی كامل دارد و این مهم می تواند از بروز خسارت های جدی جلوگیری كند.
لطفی عنوان كرد: شرایط اقلیمی ایران برای كوتاه مدت تغییر نكرده ازاین رو نیاز است دولت برنامه اساسی و زیربنایی برای تامین برق صنعت پرندگان داشته باشد و در این راستا نصب پنل های خورشیدی در واحدهای مرغداری سرمایه گذاری صحیح و منطقی است و می طلبد حمایت لازم صورت بگیرد.
وی افزود: مشكلات اقتصادی مرغداران و مراحل اداری پیچیده امكان نصب پنل خورشیدی در واحدهای تولید مرغ و تخم مرغ استان را با محدودیت مواجه كرده و اینجاست كه دولت باید با مداخله بهنگام خود به كمك صنعت طیور بیاید و برای امنیت غذایی و اقتصاد این حوزه حمایت اصولی از مرغداران داشته باشد.
این تولیدكننده جوجه یك روزه استان مركزی اظهار داشت: نصب پنل خورشیدی در واحدهای مرغداری ذخیره مطمئن برق را دارد و با نصب كنتورهای دو طرفه دولت می تواند در شرایط اضطراری از برق ذخیره شده مازاد این پنل ها در جبران كسری انرژی الكتریكی مدد بگیرد.
مدیرعامل یكی از واحدهای تولیدی مرغ گوشتی استان مركزی هم در این خصوص اظهار داشت: پرورش مرغ گوشتی از دقت و حساسیت بالایی برخوردار می باشد و به منظور كنترل شرایط محیطی در سامانه تولید بسته تهویه، دما و رطوبت بخصوص در فصول گرم سال نقش حیاتی دارد.
«علی اكبر حیدری» اضافه كرد: دسترسی به هوای كافی و متعادل تامین انرژی مورد نیاز پرنده، خروج گازهای مضر، كنترل سرما و گرما و رطوبت نبض تولید در صنعت پرورش طیور است و قطع بی برنامه و مكرر برق در تابستان امسال و توقف سامانه های دان خوری، آبخوری و تهویه خسارت جبران ناپذیری را وارد می نماید.
وی افزود: قطع برق در تابستان به سرعت باعث تغییر دمای سالن پرورش شده و گرما، استرس زیادی را به پرنده وارد می نماید كه این مشكل به علاوه كاهش مصرف دان باعث بروز تلفات در سطح گسترده می گردد.
این تولیدكننده مرغ گوشتی استان مركزی اضافه كرد: نوسانات انرزی الكتریكی و استرس گرمایی در پرنده زمینه بروز انواع بیماری ها، كاهش سیستم ایمنی بدن پرنده را به دنبال دارد.
حیدری اظهار داشت: باآنكه واحدهای مرغداری های استان مركزی تجهیزات برق اضطراری دارند اما، برای تامین سوخت آن مشكلاتی عدیده ای را تحمل می كنند و نیاز است قطع برق در واحدهای مرغداری حذف شود و یا با برنامه ای اصولی و منطقی باشد.
این تولیدكننده مرغ گوشتی استان مركزی تصریح كرد: اداره توزیع برق با فروش انشعاب به مرغداری ها موظف به تامین انرژی مورد نیاز این واحدها در طول دوره پرورش است و در صورت قطعی برق و بروز خسارت بایستی تمامی زیان احتمالی مرغدار توسط وزارت نیرو پرداخت گردد.
مدیر امور طیور سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی هم در این خصوص اظهار داشت: 750 واحد مرغ گوشتی و تخمگذار در این استان فعال است كه سالانه 60 هزار تن گوشت و 32 هزار تن تخم مرغ تولید می كنند.
«مجید آذر» اضافه كرد: استان مركزی با تولید این محصولات رتبه یازدهم را در زمینه تولید گوشت مرغ و رتبه نهم را در تولید تخم مرغ دارد.
وی افزود: نبود نقدینگی و ثبات قیمت نهاده ها در بازار و وجود واسطه ها از مهمترین مشكلات واحدهای پرورش پرنده در استان مركزی است.
مدیر امور طیور سازمان جهاد كشاورزی استان مركزی اظهار داشت: با به روز رسانی واحدهای پرورش مرغ و تغییر سامانه باز در این واحدها به سامانه بسته، هوادهی و نور با دستگاه های مدرن برقی انجام می گردد و قطع ناگهانی انرژی برق شوك بزرگی برای این صنعت است.
آذر اضافه كرد: واحدهای پرورش پرنده برای جلوگیری از بروز مشكلات و خسارت های احتمالی در هنگام قطع برق باید از ژنراتورهای برق اضطراری بهره مند شوند كه بعضی از این واحدها به علت مشكلات اقتصادی مبادرت به تهیه ژنراتورهای ضعیف كرده اند كه پاسخگو نیست.
معاون سلامت اداره كل دامپزشكی استان مركزی هم در این مورد اظهار داشت: تجهیزات برق اضطراری از اجبار های اداره كل دامپزشكی استان برای صدور پروانه واحدهای مرغداری است و در هنگام صدور مجوز جوجه ریزی واحدهای پرورش پرنده باید از ژنراتور برق اضطراری فعال برخوردار باشند.
«محمد فتاحی» اضافه كرد: ماهانه دو میلیون و 800 هزار مجوز جوجه ریزی برای واحدهای مرغداری استان مركزی صادر می گردد و هنگام صدور این مجوزها ژنراتور این واحدها مورد بررسی اداره كل دامپزشكی استان مركزی قرار می گیرد.
معاون سلامت اداره كل دامپزشكی استان مركزی تصریح كرد: واحدهای بدون ژنراتور برق اضطراری هنگام خاموشی با مشكلاتی همچون قطع سامانه تامین آب، پخش دان و از كار افتادن سامانه هوادهی و هواكش های سالن مواجه می شوند كه این مهم در سنین بالای پرورش در مرغ گوشتی و همینطور در واحدهای تخم گذار علاوه بر زیان های اقتصادی سنگین، مشكلات بهداشتی عدیده ای را برای این واحدها به همراه دارد.
مدیرعامل شركت توزیع نیروی برق استان مركزی هم در این خصوص اظهار داشت: تجهیز واحدهای پرورش مرغ، گاوداری ها و نانوایی ها به ژنراتور برق اضطراری همچون عوامل مهم در صدور پروانه بهره برداری از این واحدها است.
محمد اله داد اضافه كرد: تجهیزات برق اضطراری این واحدها باید به گونه ای باشد كه بتواند حداقل انرژی الكتریكی روزانه 2 تا سه ساعت را تولید نماید و خرید پنل خورشیدی هم در شرایط كنونی با عنایت به هزینه های بالا صرفه اقتصادی برای مرغداری ها ندارد.
مدیرعامل شركت توزیع نیروی برق استان مركزی تصریح كرد: اعلام دقیق جدول خاموشی ها به مرغداران به منظور جلوگیری از بروز مشكل در دستور كار است.
اله داد یاد آور شد: 950 مگاوات مصرف روزانه برق استان مركزی است و با احتساب خاموشی ها اكنون 850 مگاوات برق مصرف می گردد و انتظار است مردم در صرفه جویی بیش از پیش كوشا باشند.
وی افزود: بر مبنای اعلام هواشناسی، جبهه هوای گرم تا آخر هفته جاری به علت بادهای شرقی در استان مركزی حاكم است و اگر صرفه جویی لحاظ نشود ساعات خاموشی افزایش می یابد.
مدیرعامل شركت توزیع برق استان مركزی داد خاطرنشان كرد: ارزیابی مصارف برق دستگاه های اجرایی این استان از 10 تیرماه جاری شروع شده و تا آخر فصل تابستان هم ادامه دارد و ارزیابان این شركت نحوه مصرف نهادهای مختلف را رصد می كنند.
اله داد افزود: زمان اوج مصرف دستگاه های اجرایی از ساعت 11 بامداد تا 15 عصر است و ارزیابان در این ساعات با رجوع به ساختمان های اداری و بانك ها شاخص های عملكرد مدیریت پیك بار را رصد می كنند.
اله داد خاطرنشان كرد: در این مدت بعضی از نهادهای استان مركزی عملكرد مناسبی نداشته اند و لیستی از دستگاه های سهل انگار تهیه و به استانداری برای قطع برق ارسال شده است.
وی اظهار داشت: شركت توزیع برق استان مركزی جدولی از خاموشی احتمالی روزانه در این استان تهیه كرده كه شهروندان در صورت اطلاع از آن می توانند به پایگاه اطلاع رسانی شركت توزیع نیروی برق این استان به آدرس www.mpedc.ir رجوع كنند.
حدود 700 هزار مشترك برق در استان مركزی وجود دارد كه برق آنان از 16 هزار دستگاه ترانسفورماتور، 20 هزار كیلومتر شبكه و 45 پست فوق توزیع تامین می گردد.
استان مركزی با دارا بودن 12 شهرستان یك میلیون و 400 هزار نفر جمعیت دارد.
1955/6013/
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب