مبارزه با قاچاق با تاكید بر تجهیزات پیشرفته نظارتی
تولیدو: بندرعباس - قاچاق یكی از معضل های بزرگی است كه همواره از جانب مسئولان ذیربط سعی شده تا با استفاده از ابزار و تجهیزات مناسب نظارتی آن را در مبادی ورودی كالا به كشور به حداقل ممكن رساند.
به گزارش تولیدو به نقل از ایرنا، در چند سال اخیر همواره اخباری از جانب دستگاه های انتظامی و اطلاعاتی در مورد كشف و ضبط حجم بسیار بالایی از كالاهای قاچاق از مبادی گمركی منتشر گردید و این امر سبب شد تا گمركی ها بر استفاده از فناوری های نوین هم چون دستگاه های ایكس ری كامیونی پیشرفته جهت كنترل كالاها تعجیل به خرج دهند.
از مهمترین این اخبار می توان به كشف 210 كانتیتر كالای قاچاق، 52 كانتینر لوازم خانگی، 36 كانتینر لاستیك قاچاق و بزرگترین محموله دوربین مداربسته در گزارش های اخیر دستگاه های انتظامی و اطلاعاتی اشاره نمود.
از آخرین اخبار كشف كالای قاچاق در گمرك شهید رجایی بندرعباس هم می توان به خبر كشف 16 كانتینر ضایعات استیل قاچاق صادراتی به ارزش 50 میلیارد ریال كه دوم بهمن ماه امسال از جانب نیروی انتظامی اعلام شد، اشاره نمود.
براساس اعلام نیروی انتظامی، قاچاقچیان قصد داشتند این ضایعات را به اسم سنگ گچ به یكی از كشورهای آسیای میانه صادر كنند.
عوارض گمركی صادرات سنگ گچ صفر درصد و عوارض گمركی صادرات ضایعات استیل 80 درصد است كه متخلفان اقتصادی قصد داشتند با این شگرد، حقوق دولت را پرداخت نكنند.
این ها بخشی از كالاهای قاچاقی است كه ماموران انتظامی موفق به كشف آن ها شده اند و به صورت یقین مواردی هم وجود داشته كه به علت نبود زیرساخت های لازم كنترلی در گمرك، به مقصد رسیده و تاثیر سوء خویش را بر بازار و اقتصاد ملی گذاشته اند.
** تاكید نیروی انتظامی بر نصب ایكس ری های كامیونی در گمرك ها
فرمانده انتظامی هرمزگان كه در دوره فرماندهی وی، مطالبه نصب دستگاه هایی همانند ایكس ری ها در بندر شهید رجایی وارد مرحله جدی تر شد، تاكید ویژه به پایش های بیشتر و هم چنین كنترل و نظارت بیشتر در تردد كانتینرها دارد.
سردار عزیزالله ملكی در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اهمیت نصب ایكس ری های كامیونی به منظور مقابله با قاچاق كالا، بیان داشت: نصب این دستگاه ها علاوه بر سرعت دهی به رویه چرخش محموله ها می تواند شفافیت بسیار بالایی را هم در این حوزه رقم بزند و خیلی از هزینه ها را كم كند.
سردار ملكی تصریح كرد: با عنایت به اهمیت درآمدهای گمركی در بودجه و نقش آن در اقتصاد و هم چنین نیاز به محدود سازی قاچاق، لازم است زیرساخت های لازم برای این امر فراهم گردد كه تامین و نصب دستگاه های كنترلی یكی از بایسته ها است.
** ایكس ری ها فناوری نوین در پایش محموله های كانتینری
امروزه بهره گیری از فناوری های نوین و سیستم هایی همانند ایكس ری های كامیونی سبب رفع خیلی از محدودیت ها و افزایش سرعت در پایش محموله ها و كانتینرها در بنادر دنیا شده و نقش بسزایی در كاهش میزان قاچاق كالا دارد.
حتما بارها شنیده و یا خوانده ایم كه محموله ای كانتینری در گلوگاهی و یا ایست بازرسی به علت عدم تطابق كالای بارگیری شده با لیست اظهارنامه گمركی توقیف شده كه خیلی از این گونه سوء استفاده ها از نظارت و كنترل سنتی كه بسیار زمان بر و نیازمند تعداد زیاد نیروی انسانی است، نشأت می گیرد.
اما زمانی كه كنترل كالاها با فناوری های نوین همچون ایكس ری صورت گیرد، مالك كالا و سایر بخش های مربتط با بارگیری، بررسی و ترخیص با عنایت به اینكه خویش را در مقابل سیستم پایشی دقیقی می بینند، از بدو ماجرا به خود جرات سوء استفاده را نمی دهند.
ناظر گمركات هرمزگان و مدیركل گمرك شهید رجایی با اشاره به اقدام های گمرك ایران به منظور راه اندازی ایكس ری در تمامی گمرك های كشور، اظهار داشت: در همین راستا هم پیشرفته ترین ایكس ری كامیونی كشور در بندر شهید رجایی به راه افتاده است.
علیرضا دشتانی به خبرنگار ایرنا تصریح كرد: این دستگاه قادر است هر كانتینر را به صورت كامل اسكن كرده و موجودی آن را به صورت كامل نشان دهد كه این امر ضریب كنترل گمرك را بالا برده و در عین حال باعث كشف هرگونه كالای غیرقانونی و غیرمجاز خواهد شد.
وی تصریح كرد: سرعت اسكن این دستگاه بسیار بالاست به صورتی كه می توان با سرعت 30 كیلومتر در ساعت كانتینرها را كنترل كرد.
**راه اندازی پیشرفته ترین ایكس ری كامیونی كشور در بندر شهید رجایی
براساس آمارهای اعلام شده از جانب گمرك ایران، روزانه به صورت میانگین 2 هزار كانتینر به بندرشهید رجایی وارد می گردد كه بخشی از این كانتینرها واردات قطعی بوده و بخش دیگری به ترانزیت خارجی با استفاده از بندر شهید رجایی اختصاص دارد.
گرچه دولت های گذشته تلاش قابل توجهی برای كنترل دقیق كالاها در گمركات داشته اند، اما سرانجام این دولت تدبیر و امید بود كه اقدام به بهره برداری از پیشرفته ترین ایكس ری كامیونی كشور در بندر شهید رجایی كرد.
عصر سه شنبه 17 بهمن ماه سال 96 و همزمان با ششمین روز از ایام الله دهه مبارك فجر، دولت تدبیر و امید در اقدامی عملی، پیشرفته ترین ایكس ری كامیونی كشور را در بندر شهید رجایی با حضور وزیر كشور راه اندازی كرد.
وزیر كشور در حاشیه بهره برداری از این دستگاه در جمع خبرنگاران تصریح كرد: این دستگاه می تواند روزانه تا یك هزار و 500 كانتینر را بررسی و كنترل كند.
عبدالرضا رحمانی فضلی تصریح كرد: امید می رود با تقویت و نصب دستگاه های ایكس ری بتوان ورود قاچاق كالا با استفاده از مبادی رسمی را به صورت كامل كنترل كرد.
وی ادامه داد: هم اكنون قاچاق كالا از 20 میلیارد دلار به 11 و نیم میلیارد دلار در مرزهای رسمی و غیر رسمی كاهش یافته است.
رحمانی فضلی اضافه كرد: برای تحقق این كاهش در سال های گذشته كارهای فراوانی انجام شده است ولی باز باید تلاش شود تا قاچاق كالا به رقم صفر برسد.
** مقابله جدی با قاچاق كالا از مبادی رسمی با ایكس ری ها
به جرات می توان گفت هر چه دستگاه ها و فناوری های كنترلی پیشرفته همچون ایكس ری ها كاربرد بیشتری در بنادر و گمركات كشور پیدا كنند، با ورود كالاهای قاچاق كمتری از مبادی رسمی روبرو خواهیم بود كه در نتیجه به توسعه و تقویت اقتصاد ملی كه در این سالهای اخیر، شعار سال هم بر همین محتوا قرار داشته، منجر خواهد شد.
در استانی همانند هرمزگان، سال هاست كه بر خریداری و نصب دستگاه های ایكس ری كانیتنری در گلوگاه ها و بنادر تاكید شده، اما مشخص نمی باشد كه چرا تابحال استفاده از این دستگاه ها با عنایت به نقش بسیار بالای آن ها در كاهش هزینه ها و مقابله جدی با قاچاق كالا مورد اقبال قرار نگرفته بودند.
اگر فرض را بر این بگیریم كه در چهار گوشه و ورودی های اصلی و شریانی هرمزگان كه گفته می گردد روزانه حدود هفت هزار كامیون به آن وارد و یا خارج می شوند، این دستگاه ها به كار گرفته شود، می توان به خوبی بخش قابل توجهی از زنجیره سازمان یافته قاچاق را از كار انداخت و هزینه های افراد سودجو را در این بخش ارتقا داد تا اقبال به پدیده قاچاق در كشور كمتر شود.
حال باید راه اندازی اولین دستگاه ایكس ری نسل چهارم در بندر شهید رجایی را به فال نیك گرفت و امیدوار به گسترش و توسعه استفاده از این فناوری ها و تجهیزات جدید در دیگر بخش های اثرگذار در اقتصاد كشور باشیم كه ارمغان آن كاهش قاچاق و تقویت اقتصاد ملی و تولید داخلی است.
تصویربرداری X-Ray از نسل 4 به «Fast Scan» معروف است و قابلیت تجزیه و تحلیل را دارد و به علت اسكن در حین حركت وسیله حمل، با سرعت 15 تا 40 كیلومتر سبب كاهش صف كامیون ها و دقت در بازرسی از محموله ها می گردد.
براساس اعلام مسئولان، هم اكنون 15 دستگاه ایكس ری در كشور وجود دارد كه برای پوشش و كنترل كامل، حدود 35 دستگاه ایكس ری دیگر مورد نیاز است.
بندر شهید رجایی دروازه طلایی اقتصاد ایران است كه 53 درصد صادرات و واردات، 70 درصد ترانزیت و تخلیه و بارگیری حدود 85 درصد كالاهای كانتینری در سطح كل بنادر كشور را پشتیبانی می كند.
بندر شهید رجایی با 18 دستگاه گنتری كرین (جرثقیل غول پیكر جهت تخلیه و بارگیری كانتینری) و 40 پست اسكله، بزرگترین و پیشرفته ترین بندر كانتینری ایران است.
بندر شهید رجایی در 23 كیلومتری غرب بندرعباس مركز استان هرمزگان واقع شده است.
7198/7408
گزارش: فاطمه حسینی ** انتشاردهنده: محمد جهانگیریان
* آگاهی از آخرین اخبار استان در كانال تلگرام ایرنا هرمزگان
* لینك جستجو كانال: تولیدوbandarabas@
*ایمیل: تولیدو.hormozgan@yahoo.com
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب