آمار عجیب از میلیاردها دلار پرونده باز واردات

آمار عجیب از میلیاردها دلار پرونده باز واردات

تولیدو: معاون سابق گمرک ایران با انتقاد از عدم هماهنگی بین سامانه های دستگاه های ذیربط در زمینه تجارت، باز ماندن بیش از دو میلیارد دلار اظهارنامه وارداتی را نتیجه این رویه دانست و اعلام نمود که در یک مورد 900 میلیون دلار کالا بدون ثبت سفارش از یکی از گمرک ها ترخیص شده است.


به گزارش تولیدو به نقل از ایسنا، هماهنگی بین دستگاه های ذیربط در بخش تجارت و خصوصاً سامانه های مربوطه، بارها محل چالش بین سازمان ها بوده است و گرچه در مواردی مسئولان به وجود نقص در این سامانه ها و تبعات ناشی از آن در تجارت خارجی اذعان داشته اند اما هیچگاه این مساله بطور مشخص حل و فصل نشده است.

در همین رابطه بتازگی در گفت وگوی ویژه خبری صدا و سیما با حضور تعدادی از مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و البته گمرک، موضوع سامانه ها و اهمیت آن در جریان تجارت مورد بررسی قرار گرفت که قسمتی از اظهارات مطرح شده قابل تأمل است.

ادعا نمی نماییم تخلف نیست اما باید بررسی شود

رهبری-رئیس سازمان توسعه تجارت - که تاکید داشت نظارت کامل از طرف وزارت صمت بر جریان صدور مجوز واردات کالا وجود دارد اظهار داشت که با این وجود در بعضی از مصادیق قانونی مجوز خاص برای ترخیص بدون انتقال ارز وجود دارد یا در مواردی رییس کل گمرک می تواند در بعضی موارد با اختیارات خود، خارج از تشریفات حکم ترخیص کالا را صادر کند.

وی همین طور با اعلان اینکه نمی توانیم ادعا نماییم که در گمرک یا در بعضی فرایندها در وزارت صمت تخلفی رخ نمی دهد و باید آنرا بطور موردی بررسی کرد اصرار کرد که به هر صورت در سامانه جامع تجارت هنگام ثبت سفارش بصورت سیستمی رویه ارزی چک می شود یا سامانه گمرک باید هنگام اظهار، ثبت سفارش را چک کند و کنترل دیگر هنگام صدور مجوز خروج صورت می گیرد.

هر سازمانی برای خودش سامانه ساخته و جزیره ای اداره می شود

با این حال در قسمتی از این گفت و گو ارونقی -معاون سابق فنی گمرک ایران -مسائل دیگری در ارتباط با جریان واردات و مجوزهای مربوطه بیان کرد.

وی با اشاره به این که پس از سالها همچنان هر دستگاهی برای خود سامانه ای به وجود آورده و بصورت جزیره ای با سامانه های مربوط به خود اداره می شود اظهار داشت که بارها نسبت به وجود نقایص پروسه و فرآیند تجارت خارجی هشدار داده و خواهان بررسی و بازبینی شدیم اما هنوز مورد بازبینی قرار نگرفته است. این که هیچ مقام مسئولی نمی تواند با قاطعیت اعلام نماید چه میزان کالا در بنادر یا گمرک دپو یا رسوب کرده است، بر همین نقص فرآیند تجاری تاکید دارد.

ترخیص میلیاردی بدون انتقال ارز و ثبت سفارش

ارونقی در ادامه با اشاره به این که هم اکنون کالا بدون انتقال ارز و بدون ثبت سفارش نیز از گمرک ترخیص می شود، تصریح کرد که طبق بند ۱ ماده ۳۸ بخشنامه اجرائی قانون مقررات صادرات و واردات، تحت شرایط تعیین شده کالا بدون انتقال ارز و با دریافت مجوز از دستگاه های ذیربط از گمرک ترخیص خواهد شد؛ بطوریکه برمبنای مصوبه سال ۱۳۹۷ نیز کالاهای بدون انتقال ارز با تائید وزارت صمت و همین طور تأیید منشا ارز از طرف بانک مرکزی امکان ترخیص دارد.

وی در ادامه به آمار قابل تاملی در ارتباط با جریان ترخیص کالاهای بدون ثبت سفارش اشاره نمود و اضافه کرد: تمامی اظهارنامه هایی که تحت بند ۱ ماده ۳۸ قرار دارند و از گمرک ترخیص شده بدون ثبت سفارش بوده است. بطور مثال در سال ۱۳۹۹ یکی از گمرک های تهران ۹۰۰ میلیون دلار کالا بدون ثبت سفارش ترخیص کرده است.

بانک، تائید منشاء ارز را به گمرک اعلام نمی کند

موضوع دیگر یاد شده به جریان ترخیص درصدی کالا اختصاص داشت و معاون پیشین گمرک در این رابطه اظهار داشت: این که ادعا می شود بمحض ثبت سفارش فورا منشاء تامین ارز این کالاها در سامانه جامع تجارت توسط بانک بررسی و تائید و به گمرک ارائه می شود ادعای درستی نیست، اضافه کرد: این صاحب کالا است که باید کد منشاء ارز را به گمرک ارائه کند.

به گفته وی اگر ارتباط سیستمی گمرک و بانک بر طبق آنچه که ادعا می شود وجود داشت، دیگر چه نیازی است که ثبت سفارش کالاهای گروه ۴، ۲۶ و ۲۷ را پیش از تائید منشاء ارز به گمرک ارسال نکرده و صاحب کالا قادر به اظهار کالای خود به گمرک نباشد!

دو میلیارد دلار اظهارنامه باز است!

این مقام سابق گمرک ایران این را هم اظهار داشت که بر اساس گزارش سازمان بازرسی کل کشور بیش از ۵۰۰۰ فقره اظهارنامه به ارزش بیش از دو میلیارد دلار باز است که هنوز کد منشاء ارز آنها به گمرک ارائه نشده است و صاحب کالا در این شرایط ناچار است ۹۰ درصد از کالای خودرا از گمرک ترخیص و ۱۰ درصد باقی مانده متروکه بماند.

ارونقی یادآو رشد که این جریان نشان میدهد ارتباط سیستمی بین بانک و دستگاه های مربوطه همچون گمرک وجود ندارد و اگر این طور بود صاحب کالا می توانست بمحض اظهار آن به انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالای خود اقدام کند؛ بدین سبب در این شرایط بطور غیرسیستمی جلوی فعالیت صاحب کالا گرفته می شود تا تعهدات قبلی را انجام دهد.

سختی و هزینه پروسه تجاری، راه گسترش قاچاق است

وی در همین رابطه اصرار کرد که پروسه تجارت خارجی باید ضمن تسهیل و تسریع باید، پویا و یکپارچه و در یک بستر صورت گیرد تا از معطلی، سرگردانی، اتلاف منابع، تحویل دموراژ و هزینه های دیگر جلوگیری شده و تجار سرگردان نمانند و از طرف دیگر به سبب این حجم از هزینه و سختی پروسه تجاری، قاچاق گسترش نیابد.

گفتنی است که از سال ۱۳۹۷ و با تغییر سیاسیت ارزی دولت، واردات بدون انتقال ارز ممنوع گردید و فقط در موارد استثنا و تعیین شده این امکان وجود داشت که همچون آن در آبان ماه سال قبل برمبنای مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی دولت جهت تسریع در ترخیص کالاهای اساسی اعلام گردید که «ترخیص ۹۰ درصد کالاهای اساسی و اقلام مربوط به واحدهای تولیدی در گروههای ۲۱ تا ۲۴ و حتی از گروه ۲۵ - با اولویت اعلامی از طرف وزارت صمت - پیش از ادامه روند و تشریفات گمرکی و تعیین تکلیف رویه گمرکی (ارز اشخاص یا واردات مقابل صادرات و یا سیستم بانکی) که در صف "تخصیص" و یا "تامین" ارز قرار دارند اقدام کند»، اما ظاهرا این پروسه در اجرا گرفتار نوسان و تغییر بوده و هماهنگی لازم بین دستگاه های ذیربط وجود نداشته است.




منبع:

1400/12/06
13:07:28
5.0 / 5
394
تگهای خبر: اقتصاد , بانك مركزی , تولید , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
تولیدو