سنسوری برای سنجش نوعی ماده سمی در قهوه، آب انگور و ادویه جات

سنسوری برای سنجش نوعی ماده سمی در قهوه، آب انگور و ادویه جات

محققان موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی موفق به طراحی تراشه زیستی جهت شناسایی و سنجش اکراتوکسین A بعنوان تهدید جدی در ایمنی مواد غذایی و سلامت انسان شدند.


به گزارش تولیدو به نقل از ایسنا، دکتر اسماء وردیان، اکراتوکسین ها را شامل خانواده ای از متابولیت های سمی ساخته شده توسط بعضی از قارچ ها و از مهم ترین انواع سموم غذایی دانست و اظهار داشت: این آلاینده یکی از سموم کلیوی - کبدی و مختل کننده دستگاه ایمنی به حساب می آید و طبق بررسی های موسسه بین المللی تحقیقـات سـرطان، اکراتوکسـین A عامل بالقوه سرطان زای انسانی (گروه B2) اسـت و سبب ایجاد سمیت سلولی و اختلالات هورمونی می شود و بعنوان یکی از عوامل مؤثر در بروز ناباروری جنس مذکر و مرگ جنین مطرح است.
وی ضمن اشاره به پایداری بالای این سم در مقابل تجزیه کننده های طبیعی و بیولوژیکی، اظهار نمود: با عنایت به ماندگاری بالای اکراتوکسـین A در محیط زیست، این توکسین سبب آلودگی طیف وسـیعی از مـواد غـذایی خام و فرآوری شده مـورد مصرف انسان شامل غلات، ادویه ها، مغزهـا، میـوه هـای خشک، قهوه و آب انگور می شود.
وردیان از طراحی تراشه زیستی شناسایی و سنجش اکراتوکسین A اطلاع داد و خاطرنشان کرد: سنجش اکراتوکسین A در مطالعات مختلفی صورت گرفته، ولی در این طرح بر پایه تکنولوژی کریستال مایع، زیست سنسوری بسیار حساس با حد تشخیص در محدوده آتومولار برای سنجش اکراتوکسین در نمونه های آب انگور و برنج ارائه شد که پایین ترین حد تشخیص گزارش شده برای این سم است.
مجری طرح افزود: زیست سنسورهای کریستال مایع بعنوان یکی از جدید ترین و حساس ترین کیت های تشخیصی در دنیا معرفی شده اند که موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی همگام با دانش بین المللی در این حوزه پیشتاز است و بعنوان نخستین مرکز پژوهشی در این شاخه در ایران فعالیت دارد.
وی افزایش سرعت شناسایی، سهولت استفاده و کاهش هزینه تشخیص را از مزایای استفاده از روش پیشنهادی در این دستاورد پژوهشی عنوان نمود و اظهار داشت: با عنایت به وسعت بیماری زایی اکراتوکسین ها در مواد غذایی مصرفی انسان، یکی از موثرترین راهکار ها برای پیشگیری و کاهش هزینه های درمان پایش نمونه های غذایی مشکوک به آلودگی به حساب می آید.
به نقل از روابط عمومی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، وردیان در مورد روش های تشخیص این سم در مواد غذایی بیان نمود: هم اکنون روش های دستگاهی مانند روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و برخی روش های ایمونوشیمیایی (مانند روش الایزا) برای سنجش اکراتوکسین معمول است اما روش های دستگاهی متداول برای تشخیص اکراتوکسین، پیچیده و گران قیمت هستند که علاوه بر زمانبر بودن مراحل آماده سازی نمونه هم برای آنها دشوار است، ولی این زیست سنسور راهکاری برای این منظور است.
وی تولید این سنسور را بر پایه کریستال مایع به صورت قابل حمل عنوان نمود که نیازمند تجهیزات پیچیده و گران قیمت آزمایشگاهی نیست و افزود: در این طرح تحقیقاتی سعی شده که روشی جدید با به کارگیری کریستال های مایع معرفی شود که تابحال بر کلیه روش های عرضه شده برتری داشته باشد و بتوان با روشی ساده و مقرون به صرفه مقادیر اکراتوکسین A را مورد سنجش قرار داد که برتری روش پیشنهادی برای تشخیص اکراتوکسین A حساسیت بالای آن و قابلیت پرتابل سازی است که در مرحله بعدی اجرای آن صورت خواهد گرفت.
به قول وی این طرح با سرمایه گذاری موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی و با همکاری پروفسور هشین-چن از کشور تایوان انجام شده است که بخشی از نتایج آن در مجله Biosensors and Bioelectronics به چاپ رسیده است.




منبع:

1400/11/16
23:11:46
5.0 / 5
503
تگهای خبر: تولید , دستگاه , سرمایه گذاری , قیمت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵
تولیدو