معاون وزیر جهاد كشاورزی:

سند امنیت غذایی برای نخستین بار در کشور درحال تدوین است

سند امنیت غذایی برای نخستین بار در کشور درحال تدوین است

به گزارش تولیدو، چهارمحال و بختیاری معاون وزیر جهاد کشاورزی ضمن اشاره به این که سند امنیت غذایی برای نخستین بار در کشور درحال تدوین است، اظهار داشت: این سند در مرحله نهایی شدن است، باید ریل گذاری برای حداقل ۱۰ سال آینده در زمینه امنیت غذایی در کشور صورت بگیرد.


مجتبی خیام نکویی یکم دیماه در آئین رونمایی از سند الگوی کشت چهارمحال و بختیاری با اعلان اینکه بحث امنیت غذایی یک جایگاه ویژه در دنیا پیدا کرده است، اظهار نمود: مقام معظم رهبری هم سال جاری را به نام سال "تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین "معرفی کرده اند و باتوجه به عقب ماندگی بخش کشاورزی از اقتصاد دانش بنیان، این مساله باید بیش تر مورد توجه قرار بگیرد.
رئیس سازمان تحقیقات- آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور اضافه کرد: جنگ اکراین و روسیه نشان داد که داشتن پول الزاما نمی تواند امنیت غذایی یک کشور را تأمین کند، کشوری که نتواند در حد نیاز خود محصولات راهبردی غذایی را تأمین کند، نمی تواند ادعای استقلال داشته باشد، استقلال سیاسی کشور در گرو استقلال اقتصادیست و باید در تولید محصولات راهبری رو پای خودمان بایستیم.
وی با اعلان اینکه تولید غذایی کشور هم اکنون ۱۲۵ میلیون تن است، اظهار داشت: تولید غذای کشور از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی ۱۰۰ میلیون تن بالا رفته است، بخشی از این افزایش تولید ناشی از افزایش سطح زیر کشت بود، بخش دیگر ناشی از رسوخ فناوری و دانش در قسمت کشاورزی است.
خیام نکویی با اعلان اینکه ضریب خودکفایی در قسمت کشاورزی ۸۰ درصد است، عنوان کرد: برای جبران کمبود ۲۰ درصد تولید در قسمت کشاورزی سالانه بین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار ارز از کشور خارج می شود، ۳۳ درصد ارز اختصاص یافته برای واردات صرف واردات روغن، کنجاله و نهاده دامی می شود، بیشتر از ۹۰ درصد روغن کشور وارداتی است و الگوی نامناسبی برای مصرف در این عرصه داریم.
معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به این که پیشبینی می شود در سال ۱۴۳۰ جمعیت کشور به ۱۰۳ میلیون نفر می رسد، بیان نمود: ازاین رو غذای مورد نیاز سالانه کشور ۱۷۵ تا ۱۸۰ میلیون تن خواهد بود و به این مفهموم است که باید برای تولید ۵۰ میلیون تن غذا در کشور چاره اندیشی نماییم.
وی با تأکید بر این که سیاستگذاری در کشور بر روی اقتدار غذایی است، اشاره کرد: اقتدار غذایی، یعنی چند پله بالاتر از امنیت غذایی باشیم، باید در تولید محصولات غذایی راهبردی به نقطه ای برسیم که علاوه بر تأمین نیاز داخل کشور، بتوانیم به کشورهای دوست هم صادرات داشته باشیم.
خیام نکویی با اشاره به این که آب بعنوان منبع اصلی برای تولید محصولات کشاورزی در سالهای اخیر بشدت کاهش پیدا کرده است، اضافه کرد: با یک درجه افزایش دمای زمین، ۱۰ درصد تولید محصولات کشاورزی در جهان کاسته می شود، ازاین رو برای تأمین امنیت غذایی باید خرید نماییم یا با منابع موجود تولید خویش را افزایش بدهیم.
رئیس سازمان تحقیقات- آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور با تأکید بر این که به یک انقلاب در افزایش بهره وری در قسمت کشاورزی نیازمند هستیم، تصریح کرد: ازاین رو برای این کار باید نظام بهره وری را در قسمت کشاورزی به مرحله اجرا در بیاوریم، وقتی صحبت از الگوی کشت به میان می آوریم، یعنی بر مبنای منابع و اهداف بتوانیم امنیت پایدار غذایی را در کشور رقم بزنیم.
وی افزود: آب، خاک، نهاده های مختلف، نیروی انسانی و سایر عوامل موثر در تولید باید به بهترین نحو به کار گرفته شود تا بتوان الگوی کشت را پیاده کرد، یک نقشه تناسب اراضی برای کشور به تفکیک استان و شهرستان تهیه شد و متناسب با داده های موجود یک الگوی کشت اولیه با مدلسازی چند هدفه برای هر استان تهیه کردیم.
خیام نکویی بیان نمود: الگوی مصرف غذایی مردم کشور نیازمند اصلاح است، حدود ۳۰ درصد ضایعات در قسمت کشاورزی وجود دارد، این میزان معادل غذای ۱۸ میلیون نفر است که در مقایسه با سایر کشورها عدد بسیار بالایی است، اگر هر ایرانی روزی یک قاشق برنج دور بریزد، غذای ۲۳ هزار نفر را از بین برده است، حیف و میل غذا در ایران باید کاهش پیدا کند.
معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره به این که سند امنیت غذایی برای نخستین بار در کشور درحال تدوین است، اظهار داشت: این سند در مرحله نهایی شدن است، باید ریل گذاری برای حداقل ۱۰ سال آینده در زمینه امنیت غذایی در کشور صورت بگیرد، رئیس اجرای سند الگوی کشت در استان ها شخص استاندار است.
وی افزود: اگر بتوانیم با اجرای الگوی کشت ظرف دو سال آینده آمار واقعی از سطوح زیر کشت، میزان تولید و تمام داده های اثرگذار در قسمت کشاورزی را بهینه نماییم، یعنی برنامه ریزی درست بوده، چند رویکرد برای تدوین سند الگوی کشت در نظر گرفته شده است، طبق توافق با وزارت نیرو ۷۲ میلیارد مترمکعب آب هم اکنون به بخش کشاورزی در کشور اختصاص پیدا کرده که باید ظرف چهار سال به ۶۰ میلیارد متر مکعب برسد، یعنی سالانه سه میلیارد متر مکعب آب باید در قسمت کشاورزی صرفه جویی نماییم.
خیام نکویی با اشاره به این که باید دانش بومی با تکنولوژی روز در قسمت کشاورزی رسوخ پیدا کند، تصریح کرد: باید بهره وری بخش کشاورزی افزایش پیدا کند، تولید باید از راه دانش افزایش پیدا کند، به دنبال افزایش سطح زیر کشت نیستیم.
رئیس سازمان تحقیقات- آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کشور خاطرنشان کرد: میانگین برداشت سیب درختی در هر هکتار کمتر از ۲۰ تن است، اما باغداری با فناوری نوین این عدد را به ۲۰۰ تن در هکتار رسانده و باید سایر کشاورزان به این سمت سوق داده شوند، درالگوی کشت به کشاورز گفته می شود چه محصولی در چه زمانی و به چه روشی کشت شود، همینطور روش داشت و برداشت هم آموزش داده می شود.
وی در انتها اظهار داشت: با اجرای الگوی کشت سالانه تا دو میلیارد دلار صرفه جویی ارزی خواهیم داشت، توسعه کشت گیاهان علوفه ای کم آب بر مانند ارزن در دستور کار قرار دارد، اصلاح کشت سبزی و صیفی هم در دستور کار قرار دارد.



1401/10/02
13:17:14
5.0 / 5
438
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱