در گفت وگوی تولیدو با وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت مطرح شد

از احتمال آزادسازی واردات خودرو تا آخر جدال بر سر تفکیک وزارت خانه

از احتمال آزادسازی واردات خودرو تا آخر جدال بر سر تفکیک وزارت خانه

وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت (صمت) با اشاره به اینکه پس از بازیابی تراز ارزی، رقابت در صنعت خودرو و لوازم خانگی می تواند مفید باشد، اظهار داشت که به دنبال تفکیک این وزارت خانه نیست و برای مدیریت بازار در شش ماهه دوم سال جاری به دنبال اصلاح نظام توزیع، افزایش تولید کالاهایی که با زندگی مردم ارتباط دارد و افزایش صادرات برای کنترل نرخ ارز است.


سید رضا فاطمی امین در گفتگو با ایسنا، در پاسخ به سوالی درباره مبحث چالش برانگیز در حوزه تنظیم بازار، یعنی تفکیک وزارت صمت اظهار نمود: اتفاقی که در وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی افتاد، عملاً ادغام نبوده بلکه تجمیع بوده است. این کار بسیار درستی بود که حوزه تولید و تجارت با هم ادغام شوند؛ چون که در بحث تنظیم بازار، بازار را کسی می تواند مدیریت کند که تولید را مدیریت کند اما تابحال ادغام واقعی صورت نگرفته و فقط شاهد یک تجمیع ساده سازمانی بودیم.
ایشان در ادامه وعده داد که حداکثر در ۱۰ ماه اول دولت جدید، یک ساز و کار و فرآیند کاملاً یکپارچه در حوزه مدیریت صنعت معدن و تجارت ایجاد شود و ادغام واقعی خویش را نشان دهد؛ چونکه برای تنظیم بازار این ادغام لازم است و این طور نیست که اگر وزارت خانه را تفکیک نماییم، تنظیم بازار بهتر انجام می شود.
افق دو ساله برای کنترل تورم
فاطمی امین در ادامه درباره برنامه هایی که برای تنظیم بازار طراحی نموده است اظهار داشت: ۳۶ پروژه طراحی شده که از راه آنها عملکرد یکپارچه محقق می شود اما به صورت کلی تورم شامل سه مولفه اصلی رشد نقدینگی، رشد تولید و رشد قیمت های خارجی است. تورم بیماری مزمن اقتصاد ایران است و انتظار نمی رود طی شش ماه برطرف شود. آقای رئیسی هم در برنامه های خود یک افق دو ساله برای نصف کردن نرخ تورم نسبت به سال ۱۳۹۹ اعلام نموده است.
وی ادامه داد: برنامه ویژه ما برای تنظیم بازار، ساماندهی و اصلاح نظام توزیع است. هرچه نظام توزیع قابل رصد و مدیریت بیشتر باشد، اثر نقدینگی را می کاهد. با افزایش نقدینگی، تقاضا نسبت به عرضه بیشتر و تورم ایجاد می شود، اما اگر بتوان نظام توزیع را کنترل، مدیریت و حرفه ای کرد، اثر نقدینگی کاهش پیدا می کند؛ ازاین رو در کوتاه مدت به دنبال تمرکز بر اصلاح نظام توزیع برای کنترل نقدینگی و دوم رشد تولید محصولاتی هستیم که به معیشت خانواده مربوط است.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه مسکن، مواد غذایی و حمل و نقل به ترتیب بیشترین سهم را در افزایش نرخ تورم دارند، خاطرنشان کرد: مقرر شده در عرصه تولید اقلامی که در ارتباط با حوزه وزارت صمت می شود، کار ویژه ای صورت گیرد تا رشد تولید داشته باشند و به خاطر کاهش تولید، تورم ایجاد نشود. حتی برای تأمین مواد اولیه هم برنامه ریزی شده است.
همینطور به قول فاطمی امین، برنامه سوم در این رابطه برنامه ریزی برای افزایش ۵ میلیارد دلاری صادرات در شش ماهه دوم سال جاری است که این مبلغ به ایجاد توازن بازار ارز کمک خواهد نمود و اثر نرخ ارز بر تورم کاسته می شود.
سرنوشت قیمت گذاری در دولت سیزدهم
او همینطور با اشاره به اینکه قیمت گذاری دستوری و سپردن بازار به دست عرضه و تقاضا به صورت صفر و یک نیست، خاطرنشان کرد: من معتقدم دولت نباید قیمت تعیین کند و نباید هم بازار را رها کند. دولت باید ضوابط و ساختار برای قیمت تعیین کند؛ یعنی قواعدی مشخص شود که قیمت ها بر مبنای آنها شکل گیرد تا قیمت ها هم برای مصرف کننده و هم تولید کننده مطلوب باشد و منافع هر دو تامین گردد. این در شرایطی است که قیمت گذاری در مواردی به نفع تولید کننده و به زیان مصرف کننده و در مواردی برعکس است.
آیا واردات خودرو و لوازم خانگی آزاد می شود؟
وزیر پیشنهادی صمت در ادامه در پاسخ به سوالی درباره احتمال واردات کالاهای نهایی همچون لوازم خانگی و خودرو اظهار نمود: از سال ۱۳۹۷ به خاطر محدودیت های ارزی واردات خودرو ممنوع گردید. اما این دوره زیادی طولانی شده است و دولت باید حداکثر ظرف یک سال، خویش را بازیابی می کرد اما هنوز همان شرایط حفظ شده است. ما تلاش می نماییم در مدت قابل توجهی اقتصاد و تراز ارزی کشور را بازیابی نماییم و زمانی که تراز ارزی کشور متعادل شد، رقابت می تواند مفید باشد.
وی ادامه داد: البته برای پشتیبانی از تولیدکنندگان داخلی سیاست ها باید با هم هماهنگ باشند و به صورت زمان بندی شده با توالی مناسب اجرا شوند. رقابت در هر کالایی همچون خودرو موثر است، اما این که یک مرتبه صرفا درباره تعرفه تصمیم گیری شود و الزامات دیگر فراهم نشود فقط به نقطه اول برمی گردیم. در صنعت خودرو برنامه دو ساله داریم تا ساختارهای مدیریتی و اقتصادی صنعت خودرو اصلاح گردد و همزمان رقابت و افزایش تولید هم خواهیم داشت.
کشورهایی که در دوره سخت همکار ما نبودند چالش خواهند داشت
اما به قول وزیر پیشنهادی صمت، نکته مهم اینجاست کشورهایی که در دوره سختی همکار ایران نبودند، ادامه کار آنها بطور قطع با چالش همراه خواهد بود.
فاطمی امین در پاسخ به سوالی در خصوص این که برنامه های یاد شده با در نظر گرفتن شرایط تحریم است یا خیر؟ اظهار داشت: بله. موارد با در نظر گرفتن شرایط تحریم است؛ چون که موانع داخلی ما خیلی بزرگتر از مسائل تحریم است. اگر موانع داخلی تولید و تجارت حل شود، تحریم ها آن قدری که گفته می شود تأثیر گذار نیستند.
به غرب نیازی نداریم
ایشان در ادامه در پاسخ به سوالی درباره این که الگوی توسعه صنعتی همچنان جایگزینی واردات خواهد بود، خاطرنشان کرد: من شعاری دارم در خصوص این که اقتصاد ایران باید بزرگتر از مرزهایش باشد. ما اگر بخواهیم در دنیا حتی حرف سیاسی بزنیم باید قدرت اقتصادی داشته باشیم. قدرت نظامی سر جای خودش است که به آن رسیدیم و در کل دنیا برای کشور اعتبار بوجود آورده است. حالا باید قدرت اقتصادی را هم بعنوان یک مولفه قدرت برای کشور ایجاد نماییم.
فاطمی امین با اشاره به اینکه ایجاد قدرت اقتصادی با درهای بسته اتفاق نمی افتد، اظهار داشت: حتی این که چه چیزی از چه کشوری وارد می نماییم یا چه محصولی را به کدام کشور صادر می نماییم می تواند برای ما قدرت ایجاد نماید. ایران باید در زنجیره های تولید و تجارت بین المللی قرار گیرد تا تحریم ها خنثی شود. خنثی کردن تحریم ها با بستن مرزها یا وضعیتی مشابه کره شمالی که برخی تعبیر می کنند محقق نمی گردد. ما باید تعاملات مان را با کشورهای همسوی خود که کم هم نیستند افزایش دهیم که برای این کار هم برنامه داریم.
وی در پاسخ به سوالی درباره جایگاه کشورهای غربی در این ارتباط، اظهار نمود: دنیا خیلی بزرگتر از چند کشور اروپایی است. ما محتاج کشورهای اروپایی نیستیم اما از همکاری با آنها استقبال می نماییم. اما اصلاً محتاج آنها نیستیم و می توانیم بدون اتکا به غرب، مستقل کار نماییم و به جایی برسیم که آنها را به شکلی مجبور نماییم با ما همکاری کنند. این امر کاملاً شدنی است و می توانید طی سالهای آینده شواهد آنرا ببینید.




منبع:

1400/05/30
13:38:27
5.0 / 5
591
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , تورم , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

تولیدو