مهر بررسی می كند؛

مطالبه سند آمایش اشتغال استان سمنان

مطالبه سند آمایش اشتغال استان سمنان

به گزارش تولیدو یکی از مهم ترین مطالبات اقتصادی مطرح شده در استان سمنان، تهیه سند آمایش اشتغال است موضوعی که می تواند شکاف اشتغال زایی بین شرق و غرب استان را کم کند.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها - محمد حسین عابدی: در میان شاخصهای اقتصادی که در سطح استان سمنان مطرح می شود، بیکاری همیشه یکی از موضوع هایی بوده که بیشتر اختلاف نظرها و مباحث درباره آن رقم می خورد، استانداری سمنان اصرار دارد رقم بیکاری را زیر ۹ درصد اعلام نماید حال آنکه مردم در اوج مشکلات اقتصادی در درون خانه هایشان شاهد بیکاری جوانان تحصیل کرده هستند.
بیکاری به خودی خود رفع نمی گردد و باید برای ایجاد اشتغال از راه سرمایه گذاری، شناخت مزیت های اقتصادی، گسترش زیرساخت ها و… را هم مد نظر قرار داد، عناوینی که در نبود یک امکان مهم به نام سند آمایش اشتغال، بدون کارکرد درست خواهند بود.
وقتی علی خانی نماینده شاهرود و میامی در مجلس بیکاری در شرق استان سمنان را ۳۰ تا ۳۵ درصد می داند و استانداری آنرا بعضاً تا هفت درصد اعلام می کند باید دانست که یک مشکل عمده در استان وجود دارد آن هم عدم توزیع عادلانه زیرساخت های اشتغال، بخصوص در بخش های تولیدی و صنعتی است.
اشتغال احتیاج به برنامه دارد
یک کارشناس اقتصادی درباره این مورد به خبرنگار مهر، می گوید: مسئول اتاق صنعت سمنان چندی قبل در دیدار نخبگان شاهرودی با آیت الله رئیسی اعلام نمود که سه هزار واحد صنعتی در استان وجود دارد اما کسی به واقع نمی داند که از این تعداد کمتر از پنج درصد واحدها در شرق استان سمنان واقع شده اند.
مهدی کریمی با اعلان اینکه بیکاری ۹ درصدی که مسؤلان استانداری سمنان اعلام می کنند اشتباه است چونکه اگر فرض صحیح بودن آنرا در نظر بگیریم باید فکر نماییم که بیکاری در سمنان دو درصد و در شاهرود و میامی ۱۶ درصد است! که چنین چیزی وجود ندارد، بیان داشت: در ۱۰ سال گذشته در شاهرود و میامی سرمایه گذاری چشم گیری صورت نگرفته و این یک حقیقت است.
وی با اعلان اینکه وقتی بیشترین میزان پرونده وارده به دستگاه قضائی متعلق به شاهرود است و از طرف دیگر بیکاری در این شهرستان بیداد می کند، باید مسؤلان صدای زنگ خطر را بشنوند، اضافه کرد: باید دانست که برای اشتغال زایی می بایست برنامه داشت موضوعی که متأسفانه در استان دیده نمی گردد. جدول شماره یک
وضعیت نامتوازن اشتغال
جدولی که مشاهده می کنید از سایت شهرک های صنعتی استان سمنان استخراج شده و به درستی نشان میدهد که توزیع اشتغال زایی مناسبی در استان سمنان وجود ندارد، این امر می تواند در سایه بی توجهی به سند آمایش اشتغال بخصوص در بخش های صنعتی و معدنی باشد. این جدول نشان میدهد که فاصله مفهوم داری بین ایجاد اشتغال حوزه صنعت و تولید در شهرک های صنعتی غرب و شرق استان سمنان وجود دارد.
البته این نوع تقسیم بندی ملاک دقیقی برای اشتغال نیست اما به هر روی می تواند شمه ای از حقیقت در استان سمنان را بیان کند. آن طور که کارشناس صنعت معدن و تجارت سمنان می گوید: کمتر سرمایه گذاران صنعتی تمایل به حضور در شرق استان را دارند و این طبیعی است بنابراین نباید خرده ای به سرمایه گذار گرفت که چرا مثلاً در شاهرود و میامی و دامغان سرمایه گذاری نمی کند چونکه به هر صورت ایوان کی، گرمسار و سمنان نزدیک تر به تهران هستند، تجهیزات و زیرساخت های بیشتری برایشان فراهم است.
این کارشناس که بعد از شنیدن سوال خبرنگار مهر، درباره تفکیک اشتغال بوجود آمده صنعتی و معدنی اعلام نمود که مجاز به مصاحبه در این زمینه نیست، با اعلان اینکه نمی توان یقه سرمایه گذار را گرفت، ابراز کرد: به هر حال شرق استان هم از لحاظ کشاورزی رشد خوبی داشته این گونه نیست که کاری در آن بخش نشده باشد!
مسئولان وضعیت را عالی می بینند
معاون امور اقتصادی استاندار سمنان چندی قبل در دیدار با آیت الله شاهچراغی نماینده ولی فقیه در استان سمنان اعلام نمود: هم اکنون نرخ بیکاری در استان ۶.۷ است که از میانگین ۹.۴ کشوری بسیار پایین تر است. علی رضا شریفی نژاد همینطور بیان نمود: باوجود انتشار کرونا در کشور و تحت شعاع قرار گرفتن خیلی از کارهای اقتصادی به سبب این بیماری، استان سمنان برای سال جاری ایجاد ۱۰ هزار شغل را متعهد شده است که تابحال بیشتر از هفت هزار شغل معادل ۷۰ درصد از میزان تعهد استان در حوزه های مختلف محقق شده است.
در حالی این صحبت ها از جانب مسؤلان استان سمنان بیان می شود که هیچگاه تا کنون عزمی برای انتشار میزان اشتغال بوجود آمده در بخش های مختلف صنعتی، کشاورزی، گردشگری و… به تفکیک شهرستان های استان سمنان از جانب نهادهای ذی صلاح در سطح استان بخصوص استانداری نبوده است.
از سوی دیگر اما خانی نماینده شاهرود و میامی در مجلس بارها بیان کرده که «شرایط کنونی می بایست مدیریت شود چون که بیکاری و معیشت دغدغه های اصلی مردم هستند و از طرف دیگر نرخ بیکاری در شاهرود و میامی ۳۵ درصد است» شرایط کنونی اما محصول چیست؟واحدهای رها شده در شهرک صنعتی شاهرود
فقدان آمایش و ندانستن مزیت های اقتصادی
کارشناس اقتصادی دو مبحث اصلی شامل نداشتن آمایش اشتغال و شناخت مزیت های اقتصادی هر منطقه را یکی از علل این اختلاف بین آمارهای عرضه شده دولتی و غیردولتی می داند و به خبرنگار مهر، می گوید: آمایش اشتغال به ما کمک می نماید که بدانیم هر منطقه از استان دارای چه مزیتی است مثلاً کالپوش دارای کشاورزی و تولید بنشن است، میامی در بخش معدن دارای امتیازات بزرگی بخصوص در فرومد است و بسطام مهد تولیدات دامداری و باغداری است و به همین شکل در تمام استان سمنان می توان این مزیت ها را به صورت ریز به ریز احصا کرد.
علیرضا صالحیان با اعلان اینکه متأسفانه هنوز مسؤلان ما هم نمی دانند که به درستی مزیت اقتصادی مثلاً شهرستانی مانند شاهرود چیست تا بر روی آن برنامه ریزی کنند، بیان داشت: وقتی آمایش نباشد مشخصاً نمی توان مزیت ها را شناخت در نتیجه برای آن برنامه ریزی کرد این شلختگی در نداشتن اطلاعات سبب می شود که یک سال همه کشاورزی کنند، سال بعد همه یکباره به گردشگری و بوم گردی روی بیاورند سال بعد دنبال کارخانه باشند و هیچ چیزی هم دست شهرستان های استان را نگیرند.
وی با اعلان اینکه وقتی سه چهارم صنعت استان سمنان در شهرستان های گرمسار، سمنان و ایوان کی است چطور می توان انتظار داشت که دیگر بخش های استان مانند دامغان و شاهرود و میامی بدون سرمایه گذاری رشد کنند، تصریح کرد: داشتن آمایش به ما این فرصت را می دهد که بتوانیم بر حسب مزیت ها، سرمایه گذار برای هر شهرستان معرفی نماییم.
مسئولان صادق نیستند
این کارشناس با اعلان اینکه مبحث بعدی که سبب می شود نتوانیم شاهد پراکندگی خوب اشتغال در استان باشیم، عدم صداقت مسؤلان است، چون که استانداری و نهادهای ذی ربط هیچگاه نمی آیند به درستی جزئیات اشتغال زایی در بخش های مختلف و سرمایه آوری به استان را بیان کنند تا ما بدانیم در چه بخش هایی باید کار بیشتری نماییم، اظهار داشت: وقتی بانک اطلاعات نباشد نمی دانیم که در چه بخشی باید کار بیشتری نماییم.
صالحیان با اعلان اینکه بیشترین مواد معدنی فلزی در استان سمنان متعلق به شرق این استان است در غرب غالباً معادن مصالح و غیر فلزی هستند اما اشتغال بخش معدن شرق و غرب استان سمنان چه میزان است؟ اظهار داشت: وقتی اطلاعاتی نباشد، ما الفبای برنامه ریزی را نخواهیم داشت در نتیجه اگر حتی آمایش درستی هم صورت گیرد، موفق نخواهیم شد تا شکاف بین اشتغال شرق و غرب استان را ترمیم نماییم.
وی اضافه کرد: چند درصد میزان سرمایه آوری بخش خصوصی استان سمنان در تمام بخش ها شامل گردشگری، صنعت، معدن و… بین شرق و غرب استان سمنان توزیع شده است؟ مسؤلان استانداری سمنان اگر تنها به همین یک سوال پاسخ دهند خیلی از مسائل رفع می شود. بهترین اتوبوس های کشور در سمنان تولید می شوند
افزایش سرمایه گذاری در استان سمنان
شاخص ها نشان از ارتقای سرمایه گذاری، تولید و صادرات دارد اما بیشتر این شاخص ها در بخش های صنعتی هستند که نفعی برای شرق استان سمنان ندارند چونکه بر حسب یک خط فرضی سال ها است که غرب استان صنعتی و شرق استان کشاورزی خوانده می شود. موضوعی که در دو دهه اخیر سبب عدم توازن بین این دو منطقه شده است چونکه سهم غرب استان سرمایه گذاری های کلان و سهم شرق، سرمای زدگی کشاورزی و خسارات است.
با این حال آمارهای عرضه شده از جانب دولتی ها نشان از ارتقای اقتصادی می دهد برای مثال فرامرز محبوبی معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان از افزایش بیشتر از ۱۰۰ درصدی سرمایه گذاری صنعتی در استان خبر می دهد و می گوید: سرمایه گذاری انجام شده در بخش صنعت استان از آغاز سال جاری تاکنون، بیشتر از ۱۵ هزار میلیارد ریال بوده که این رقم در مقایسه با مدت مشابه آن در سال قبل حدود ۱۰۵ درصد افزایش داشته است.
محبوبی با اعلان اینکه در بخش صدور پروانه های بهره برداری حوزه صنعت که در واقع می توان همان سرمایه گذاری های تحقق یافته دانست از آغاز سال ۹۹ تا آخر آذر، ۱۳۰ فقره پروانه بهره برداری برای واحدهای تولیدی استان صادر شد که در مقایسه با سال قبل هشت درصد افزایش داشته است، می گوید: افزایش ۵۲ درصدی اشتغال در بخش صنعت رقم خورده و سال جاری و تا آخر آذر برای واحدهای صنعتی که جواز تأسیس دریافت کرده اند، سرمایه گذاری بالغ بر ۸۴ هزار میلیارد ریال با اشتغال حدود ۲۷ هزار و ۲۰۰ نفر پیشبینی شده است.
آمایش نیاز است
این صحبت ها نشان میدهد که استان سمنان علیرغم تمام مشکلات اقتصادی و کرونا و… توانسته در زمینه شاهد رشد خوبی باشد پس یعنی زمینه های ایجاد اشتغال در استان فراهم است اما باید چه کرد که این اشتغال در سطح استان پراکنده شود؟ نخست باید آمایش درستی از داشته ها داشته باشیم.
در وهله دوم می بایست یک گروه رایزن اقتصادی در استان سمنان ایجاد شود که در کنار اتاق بازرگانی که نگاه بیشتر صنعتی داشته و در سالهای اخیر بیشتر برای غرب استان مفید بوده، بتواند برای استان سمنان گروه های سرمایه گذار داخلی و خارجی بیاورد. این خلأ هنوز هم در استان احساس می شود و نشان میدهد که نتوانسته ایم در زمینه جذب سرمایه گذار عملکرد خوبی داشته باشیم.
در نهایت هم باید گفت استفاده از دانشگاه ها و شرکتهای دانش بنیان برای پدیدآوردن اشتغال های جدید و نوین بر حسب فناوری یکی دیگر از نیازهای استان سمنان است که می تواند تحولات خوبی را در زمینه اشتغال این استان ایجاد نماید.


منبع:

1399/12/10
14:41:51
0.0 / 5
974
تگهای خبر: اقتصاد , تولید , دستگاه , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
تولیدو