گزارش تولیدو؛

محرك های كاهش نرخ دلار در بازار

محرك های كاهش نرخ دلار در بازار

به گزارش تولیدو بازار ارز با سیگنال های دریافتی از مسیرهای مختلف، روند كاهشی در پیش گرفته و فعالان بازار معتقدند روند كاهش ادامه دار است.


به گزارش تولیدو به نقل از مهر، بازار ارز روزهای نسبتا آرامی را می گذراند. دیگر از تلاطمات ارزی و نوسانات گاه و بیگاه خبری نیست. آن قدر دامنه نوسان قیمت دلار و یورو در بازار به حداقل رسیده است كه نه تنها آربیتراژ ارزی این روزها معنادار نیست بلكه خیلی از سرمایه گذاران، دلالان و سوداگران هم رغبتی به ورود به این بازار ندارند و آنرا برای سرمایه گذاری مناسب نمی دانند. البته ورود به بازار ارز هیچگاه برای مردم عادی سودآور نبوده و سرمایه گذاران خرد معمولا در این بازارها زیان دیده اند و تنها سوداگران بوده اند كه در نوسانات بازار و جهش های ارزی، سودهای زیادی كسب كرده اند. روند كاهشی نرخ ارز در معاملات روزانه هر چه مدت مشابه سال ۹۷، بازار ارز آشفته و پرخطر بود، حالا بازار آرام است و نه تنها نوسان معناداری كه سودای افزایش قیمت را تداعی كند وجود ندارد، بلكه بخشی از حباب ناشی از ارزهای خانگی هم تخلیه شده است و غالب بازار به سمت فروش و یا خریدهای واقعی و غیرسوداگرایانه سوق پیدا كرده است. قیمت دلار ظرف هفته های گذشته هم سیر نزولی ثبت و پله پله كاهش را تجربه نمود. به نحوی كه روز گذشته، دوم آبان ۹۸ قیمت هر اسكناس دلار آمریكا در صرافی های بانكی ۱۱۲۰۰ تومان و در خارج از صرافی های بانكی حتی تا ۱۱۱۵۰ تومان هم رسید كه از كاهش نرخ نسبت به روز چهارشنبه حكایت داشت. قیمت در معاملات روز چهارشنبه ۱ آبان ۹۸ برای هر اسكناس دلار آمریكا به ۱۱۲۵۰ تومان رسیده بود. سیگنال های رئیس كل به بازار ارز طی روزهای گذشته عبدالناصر همتی، رئیس كل بانك مركزی بعنوان فردی كه از كم و كیف بازار و رفتارهایی كه بازیگران بازار ارز در مقاطع مختلف انجام داده اند، با اطلاع است، سیگنال های گوناگونی را به بازار ارز داده كه سبب شده بازار طی روزهای گذشته روند كاهشی در پیش بگیرد. او بارها در مصاحبه ها، سخنرانی ها و یادداشت های اینستاگرامی خود از وجود مازاد ارز در سامانه نیما اطلاع داده بود و همین مساله نشان داده است كه حداقل، تقاضاهای سوداگرایانه در بازار ارز وجود ندارد و اگر هم وجود دارد، در بخش خاصی آن هم در حوزه واردات كالا با دلار ۴۲۰۰ تومانی متمركز شده است؛ همتی در جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران كه ۲۸ مهرماه برگزار شد، به صراحت اعلام نمود كه با اختصاص این نوع ارز رانتی مخالف است و همچنان تقاضای بسیاری برای این ارز وجود دارد. سیگنال دومی كه وی به بازار داده، اشاره اش به سفرهای مختلف به سایر كشورها برای گشایش ارزی است و كه به قول خودش، خیلی از آنها اطلاع رسانی نشده است. عبدالناصر همتی سومین سیگنال خود به بازار ارز را با اشاره به سفر اخیر خود به كویت و دیدار با رؤسای بانك مركزی كشورهای حاشیه خلیج فارس و هم كشورهای اسلامی همچون مالزی، ارائه داد و به این نكته اشاره نمود كه با عنایت به مقاومت اقتصاد كشور در مقابل فشار دشمنان، تك تك بانك های مركزی دنیا علاقه دارند با ایران همكاری كنند. وی همینطور بر این نكته هم تصریح كرد: خوشبختانه گشایش های بسیار خوبی در حال وقوع است؛ هر چند قصد انتشار و رسانه ای كردن آنها را نداریم. همین چهارمین سیگنال از جانب وی كافی بود تا بازار ارز حركت خویش را با آنچه كه در ذهن رئیس كل می گذرد تطبیق داده و قیمت رو به كاهش گذارد؛ البته این كاهش فزاینده نبوده است و رقم های بالایی را ثبت نكرده است، اما در چارچوب یك روند آهسته و پیوسته شروع شده است. فعالان بازار ارز آینده نرخ ها را چطور پیشبینی می كنند؟
در این میان فعالان بازار ارز هم چشم انداز افزایشی برای نرخ ارز ندارند و نوسانات را در یك حیطه مشخص می دانند و اعتقاد دارند كه روند نرخ ارز، جهش یا كاهش شدید نخواهد داشت و خود سیاستگذار هم علاقه ای به كاهش نرخ ندارد؛ چونكه به هر حال فنر ارزی نباید باردیگر فشرده شود.
محسنی، یكی از فعالان بازار ارز در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: به نظر می آید همچون مهمترین عواملی كه در ماههای اخیر، منجر به كاهش نرخ ارز در بازر شده است و نوسانات را به روال منطقی بازار و بر مبنای عرضه و تقاضا رسانده است، عملكرد صرافی های بانكی است كه در واقع، آنها نه تنها وارد هیجانات مقطعی بازار ارز نشده اند، بلكه تمایل خویش را برای حركت در مكانیزم های تعریف شده بانك مركزی نشان داده اند كه به نظر هم می رسد بیشتر به علل نظارت های سختگیرانه بانك مركزی و نهادهای نظارتی و اطلاعاتی است.
وی می افزاید: از جانب دیگر، صرافی های بانكی به علت انعطافی كه بانك مركزی در سرفصل های فروش ارز نشان داده است، مبادرت به جذب ارزهای خانگی كرده و البته فروش ها را با سختگیری كمتری نسبت به گذشته انجام می دهند، باآنكه باز هم این خرید و فروش ها در قالب و تحت نظارت بانك مركزی است.
همچنین برخی دیگر از فعالان بازار ارز در گفتگو با خبرنگار مهر اعتقاد دارند كه افراد عادی الان بیشتر فروشنده هستند تا خریدار و مانند سال قبل شرایط اینگونه نیست كه حتی زنان خانه دار هم وارد معاملات خرید و فروش ارز شوند. البته برخی دیگر معتقدند كه بازار به مكانیزم طبیعی خود بازگشته است و عرضه و تقاضا تعیین كننده قیمت شده است.
نكته حائز اهمیت آن است كه وقتی در سامانه نیما كه یكی از بسترهای اصلی عرضه ارز مورد نیاز فعالیت های تجاری و اقتصادی می باشد و بخش عمده ای از نیازهای ارزی كشور را تشكیل می دهد، ارز به میزان نیاز وجود دارد، تقاضاهای واقعی وارد بازار آزاد نشده و به صورت كانالیزه تامین می شود و ازاین رو جهشی هم در كار نیست.

1398/08/04
14:14:41
5.0 / 5
4270
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
تولیدو