گشایش بازارهای خارجی با سیاستهای دولت تدبیر و امید

گشایش بازارهای خارجی با سیاستهای دولت تدبیر و امید

تولیدو: مشهد - تراز تجاری خراسان رضوی و جذب سرمایه گذاری خارجی در سایه تدبیر دولت تدبیر و امید رشد صعودی داشته و قفل بازارهای خارجی را طی پنج سال قبل گشوده است.


اهتمام دولت طی پنج سال اخیر توسعه روابط خارجی و معرفی چهره مناسب از ایران و اقتصاد كشور به دنیا بوده و در این میان خراسان رضوی بعنوان دروازه ورود به كشورهای آسیایی نقش مهمی ایفا كرده است.
بزرگترین دستاورد دولتهای یازدهم و دوازدهم را در حوزه تجارت خارجی خراسان رضوی می توان افزایش كشورهای هدف صادراتی بخصوص كشورهایی دانست كه تابحال در لیست بازارهای مخاطب كالاهای ایرانی قرار نداشتند.
بر اساس آمارهای رسمی روند صادرات خراسان رضوی ظرف پنج سال اخیر رشدی مناسب داشته و تراز بازرگانی آن همواره مثبت بوده و در این چارچوب بعنوان مثال زعفران بعنوان مهمترین كالای صادراتی استان به كشورهایی كه شناختی نسبت به این محصول نداشتند صادر گردیده است.
خراسان رضوی با كشورهای افغانستان و تركمنستان مرز مشترك دارد و به شكلی كریدور شمال به جنوب و شرق به غرب هم به حساب می آید، از جانب دیگر دروازه ورود به كشورهای آسیای میانه به حساب می آید.
شاخص توسعه تجارت خارجی در خراسان رضوی را می توان با میزان صادرات و واردات، تراز بازرگانی، جذب سرمایه گذاری خارجی و شناسایی بازارهای جدید ارزیابی كرد.

* صادرات و واردات
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از سال 92 تا آخر سال 96، صادرات این استان روند رو به رشد داشته است.
محمد علی امیر فخریان اضافه كرد: صادرات كالا در خراسان رضوی بدون احتساب خدمات فنی و مهندسی از یك میلیارد و 654 میلیون دلار در سال 1392 به یك میلیارد و 976 میلیون دلار در سال 1396 رسید و همینطور سهم استان از صادرات كل كشور از چهار درصد در سال 92 به 4.3 درصد در سال 96 افزایش یافت.
وی تصریح كرد: در سال 92 ارزش هر تن كالای صادراتی خراسان رضوی 833 دلار بود كه این میزان در سال 96 به 936 دلار افزایش یافت كه این امر افزایش صادرات كالا با ارزش بیشتر و فناوری بهتر را نشان داده است.
وی اظهار داشت: از سال 1392 تا آخر سال 1396 تعداد كشورهای هدف صادراتی خراسان رضوی رشد قابل ملاحظه ای داشته و به 88 كشور رسید كه در این میان كشورهای جنوب شرقی آسیا جزو بازارهای جدید صادراتی این استان بودند.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی اضافه كرد: از بین كشورهای جنوب شرقی آسیا كشور هنگ كنگ به پنجمین كشور هدف صادراتی استان تبدیل گشته و كشورهای ویتنام و اندونزی هم جزو 20 كشور هدف صادراتی استان قرار گرفتند.
وی تصریح كرد: در پنج سال قبل صادرات محصولاتی مانند انواع كف پوش، سیم های هادی برق، محصولات فولادی و آهنی از خراسان رضوی رشد بسیار داشت.
وی اظهار داشت: صادرات زعفران از خراسان رضوی بعنوان یك محصول استراتژیك از 171 میلیون دلار در سال 1392 به 298 میلیون دلار در سال 1396 رسید و صادرات پسته از 182 هزار دلار در سال 92 به 33 میلیون و 600 هزار دلار در سال 96 افزایش یافت.
امیرفخریان اضافه كرد: طی پنج سال قبل رشد صادرات كالا از خراسان رضوی به كشورهای افغانستان، عراق، هنگ كنگ، اسپانیا و قزاقستان رشد قابل توجهی داشته است.
وی تصریح كرد: واردات كالا به این استان هم طی پنج سال قبل اغلب شامل اقلام واسطه ای و سرمایه ای نظیر مواد اولیه و ملزومات تولید و همینطور ماشین آلات بوده و به ندرت كالاهای تولید شده و مصرفی وارد استان شده است.
وی اظهار داشت: میزان واردات كالا به خراسان رضوی از 401 میلیون دلار در سال 1392 به 371 میلیون دلار در سال 1396 كاهش پیدا كرد.
امیرفخریان اضافه كرد: در مدت یاد شده واردات كالا به این استان از امارات متحده عربی از 96 میلیون دلار در سال 1392 به 64 میلیون دلار در سال 1396، از پاكستان از 62 میلیون دلار به 29 میلیون دلار، از چین از 57 میلیون دلار به 18 میلیون دلار، از ازبكستان از 55 میلیون دلار به 37 میلیون دلار و از كره جنوبی از 26 میلیون دلار به 23 میلیون دلار كاهش پیدا كرد.
وی تصریح كرد: در دولت تدبیر و امید به نسبت افزایش كشورهای هدف صادراتی، اعزام هیات های تجاری و همینطور پذیرش هیات های تجاری خارجی، برگزاری نمایشگاه های كالای ایرانی با محوریت استان در كشورهای هدف صادراتی رشد قابل ملاحظه ای داشته است.

* تعامل با صادركنندگان بخش خصوصی، وجه متمایز دولت تدبیر و امید
رئیس كمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی مشهد هم در این باره اظهار داشت: یكی از خصوصیت های متمایز دولت تدبیر و امید، همكاری و تعامل نزدیك مدیران بخصوص مدیران استانی با صادركنندگان و فعالان بخش خصوصی در تسهیل روند تولید و صادرات است.
محمد حسین روشنك اضافه كرد: راه اندازی شورای گفت و گوی بخش خصوصی و دولت توسط دولت یازدهم یكی از نقاط مثبت بود و عمده تصمیمات این شورا كه با حضور فعالان بخش خصوصی گرفته می گردد تابحال به اجرا درآمده و موانع بسیاری را در راه توسعه صادرات برداشته است.
وی تصریح كرد: در حوزه تجارت برای اولین بار در خراسان رضوی دستورالعمل یا شیوه نامه ای برای رونق تجارت خارجی استان با حضور كارشناسان دولتی و بخش خصوصی تدوین و به تصویب كارگروه توسعه صادرات و كمیسیون تجارت اتاق بازرگانی استان رسید.
وی اظهار داشت: در این شیوه نامه، وظایف دستگاه های اجرایی برای توسعه صادرات استان و همینطور الزامات رونق صادرات مشخص شده كه با اجرایی شدن آن، روند تجارت خارجی در این استان رشد قابل ملاحظه ای پیدا خواهد نمود.
رئیس اتحادیه صادر كنندگان و واردكنندگان خراسان رضوی اضافه كرد: از سال 1392 تابحال صادرات استان روند رو به رشد داشته و هیچ گاه كاهشی در آن رخ نداده و همواره تراز بازرگانی استان مثبت بوده است.
روشنك تصریح كرد: با تدبیر دولت، واردات كالا به این استان همواره شامل كالاهای مورد نیاز بخش تولید همچون مواد اولیه و ماشین آلات بوده و سهم كالاهای تولید شده و مصرفی در واردات استان بسیار ناچیز بوده است.
وی اظهار داشت: یكی از خصوصیت های برجسته تجارت خارجی در خراسان رضوی همراهی مدیران دولتی با فعالان اقتصادی بوده و تا جایی كه در حیطه اختیارات آنان بوده از هیچ كمكی دریغ نكرده اند.
رئیس كمیسیون تجارت اتاق بازرگانی مشهد اضافه كرد: اختیارات مدیران استانی محدود است و مدیران ارشد در مركز كشور نباید در حوزه هایی كه قابل رفع و رجوع در استان است وارد شوند و باید اجازه دهند، شعبه ای از دولت در استان شكل گیرد تا بتواند در حوزه های مختلف تصمیم بگیرد.
روشنك تصریح كرد: دولت باید سیاست های بلند مدت را تعیین و اجرای آنها را به استان واگذار كند تا مدیران استانی بتوانند در راه اجرایی شدن این سیاست ها از اختیارات خود برای رفع موانع و تسهیل امور استفاده كنند.

* ورود به بازار روسیه، دستاورد بزرگ دولت تدبیر و امید
مدیر كل هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری خراسان رضوی هم در این باره اظهار داشت: یكی از مهمترین اقدامات دولت تدبیر و امید پرداخت تسهیلات صادراتی به صادركنندگان است.
علی رسولیان اضافه كرد: صادر كنندگان استان در سال قبل از 16 میلیارد ریال یارانه سود تسهیلات صادراتی استفاده كردند.
وی تصریح كرد: در سال 96 بر مبنای اعلام سازمان توسعه تجارت، 18 شركت خراسان رضوی در قالب 84 قرارداد، تسهیلات صادراتی دریافت نمودند كه این مبلغ حدود 690 میلیارد ریال بود.
وی اظهار داشت: سال گذشته برای نخستین بار با استفاده از جمهوری تاتارستان و انعقاد 27 تفاهم نامه عملیاتی با این جمهوری و صدور چهار میلیون كالا به تاتارستان به بازار روسیه وارد شدیم.
رسولیان برنامه ریزی برای حضور هیات های بازرگانی خارجی از كشورهای جنوب شرقی آسیا و اعزام هیات به این كشورها، برگزاری نمایشگاه اختصاصی كالا در هرات، كابل، تركمنستان، قزاقستان، عراق، تاجیكستان و برقراری ارتباط با سفرای ایرانی و خارجی برای حضور آنان در استان خراسان رضوی را از برنامه های اجرا شده در دولت تدبیر و امید و در جهت تقویت روابط خارجی برشمرد.
وی با اشاره به جذب سرمایه گذاری خارجی در خراسان رضوی طی دولت تدبیر و امید اضافه كرد: این استان در این مدت همواره رتبه های برتر كشور را داشته و در سال قبل 580 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی با مشاركت شركتهای فرانسوی و چینی در این استان انجام شد.
مدیر كل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی هم در این باره اظهار داشت: از ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید تا آخر سه ماه اول امسال 213 میلیون دلار سرمایه خارجی وارد این استان شده است.
سید مهدی رمضانی اضافه كرد: میزان كل سرمایه گذاری خارجی مصوب شده در این استان از ابتدای دولت تدبیر و امید، 108 طرح به مبلغ 924 میلیون دلار است كه از این مبلغ 213 میلیون دلار وارد استان شده است.
استان خراسان رضوی پنج گمرك در لطف آباد، سرخس، باجگیران، دوغارون و مشهد و 2 بازارچه مرزی در تایباد در مرز افغانستان و باجگیران در مرز تركمنستان دارد.
كشورهای هدف صادراتی خراسان رضوی به ترتیب افغانستان، تركمنستان، تاجیكستان و كشورهای آسیای میانه هستند.
مواد غذایی و زعفران عمده ترین كالاهای صادراتی این استان را تشكیل می دهد.
7489 / 6053


1397/06/06
13:48:04
5.0 / 5
5000
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , تولید , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
تولیدو